HSA.jpg

Στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυπηγικής, που διοργανώθηκε στη Βρέμη και όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), αποφασίστηκε ομόφωνα η συνεργασία διαστημικών οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο με στόχο την προετοιμασία και υλοποίηση διεθνούς αποστολής στη Σελήνη. Επικεφαλής του εγχειρήματος έχει τεθεί η NASA, ενώ μέσω του ΕΛΔΟ θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, «αποδεικνύοντας πως η χώρα μας αποτελεί ισότιμο εταίρο στα διαστημικά δρώμενα και ότι μπορεί να προωθεί Έλληνες επιστήμονες και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα σε μεγάλες αποστολές».

H NASA έχει ζητήσει την επίσημη κατάθεση προτάσεων αναφορικά με την εξερεύνηση της Σελήνης και ο ΕΛΔΟ έχει αποστείλει ήδη σχετικές προσκλήσεις για υποβολή ιδεών από πανεπιστήμια και άλλους ερευνητές. Ο Οργανισμός έχει λάβει σχέδια προς υλοποίηση από 10 έγκριτα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητους ερευνητές, τα οποία θα μελετηθούν και θα προωθηθούν στη NASA για περαιτέρω αξιολόγηση και πιθανή αξιοποίηση στην αποστολή, που θα πραγματοποιηθεί το 2020 με το διαστημικό σκάφος «Orion».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn