kvantiki_pyxida.jpg

Ερευνητές στη Βρετανία κατασκεύασαν την πρώτη στον κόσμο κβαντική «πυξίδα», μια συσκευή πλοήγησης που βοηθά στον εντοπισμό της θέσης ενός αντικειμένου χωρίς να βασίζεται στο GPS. Χάρη στον κβαντικό τρόπο λειτουργίας της και στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται σήμα από δορυφόρους, είναι αδύνατο να δεχτεί παρεμβολές και να παραβιαστεί από χάκερ.

Η φορητή συσκευή, δημιούργημα φυσικών και μηχανικών του Imperial College του Λονδίνου, χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας λόγω των δυνητικών στρατιωτικών εφαρμογών της, μεταξύ άλλων, στα πυρηνικά υποβρύχια που θέλουν να παραμένουν για καιρό αφανή στον βυθό. «Είναι πλήρως αυτάρκης και ιδιαίτερα χρήσιμη, αν θέλει κανείς να πλοηγήσει ένα μεγάλο πλοίο ή αυτόνομα οχήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους, χωρίς να χρειαστεί να στείλει ή να λάβει οποιαδήποτε σήματα ώστε να ξέρει πού βρίσκεται», δήλωσε ο ερευνητής Τζόζεφ Κότερ.

Προς το παρόν, η κβαντική «πυξίδα» είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε πλοία, αεροπλάνα ή μεγάλα οχήματα, ωστόσο οι ερευνητές εργάζονται για τη σμίκρυνσή της προκειμένου σε επόμενη φάση να είναι δυνατό να ενσωματωθεί ακόμα και σε smartphones.

 

                                                                                                                                                                                                              ΑΠΕ-ΜΠΕ

   

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn