koinonia-politon-opla.png

Συμμετείχα στη συζήτηση «Οδικός χάρτης για μία πετυχημένη σταδιοδρομία», η οποία έγινε στο πλαίσιο του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας στο Μέγαρο Μουσικής, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, που οργάνωσε ο Ιορδάνης Λαδόπουλος, καθηγητής της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και η ομάδα του.

Βέβαια η Α.Σ.Ο.Ε.Ε. πλέον λέγεται «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» (και είναι περισσότερο γνωστή για την παραοικονομία που αναπτύσσεται εκεί και γύρω από εκεί παρά για τη θεραπεία της οικονομικής επιστήμης που επιχειρείται μέσα σε αυτή).

Επίσης αξίζει να αντιγράψουμε από το πρόγραμμα εισηγήσεων ότι φορέας οργάνωσης του Πανοράματος είναι το Ερευνητικό Κέντρο Στρατηγικής Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικό (!).

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας, το Πανόραμα είναι ένα τριήμερο πολυσυνέδριο με στόχο να ενημερώσει τους νέους μας για τις τάσεις και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και απασχόληση που προσφέρουν δεκαπέντε κλάδοι της οικονομίας και ταυτόχρονα να αναδείξει την άλλη Ελλάδα, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερα από 70 πάνελ, workshop, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης κτλ. με τη συμμετοχή άνω των 200 πολύ αξιόλογων ομιλητών και, από ό,τι υπολόγισα, με περίπου 7.500 συμμετέχοντες, οι οποίοι πλήρωσαν 5 € ως συμμετοχή στην επιτυχία του πολυσυνεδρίου.

Τη συζήτηση «Οδικός χάρτης για μία πετυχημένη σταδιοδρομία» στην αίθουσα MC3.2 οργάνωσε το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας (Ι.Ε.Π.Α.Σ.), που είναι ο μόνος οργανισμός στην Ελλάδα, κρατικός ή κοινωνικός, που ασχολείται αποκλειστικά με τη διάδοση και την προώθηση του επαγγελματικού προσανατολισμού και της συμβουλευτικής. Το Ι.Ε.Π.Α.Σ., χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, επιδιώκει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις κλίσεις τους και να προσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στη σύγχρονη αγορά εργασίας, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τις συνθήκες της ζωής τους σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Τη συζήτηση προλόγισε ο κ. Φαίδων Στράτος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ι.Ε.Π.Α.Σ., ακολούθησε ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, αντιπρόεδρος του European Association of Career Guidance (E.A.C.G.) και διευθυντής της ISON Psychometrica και συνέχισε η κα Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ομότιμη καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και τ. αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο γράφων.

Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του επισημαίνοντας ότι ζούμε σε καιρούς ραγδαίων εξελίξεων σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Από τα πολύ απλά αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στα κοντινά μας Τρίκαλα έως τα super markets χωρίς υπαλλήλους, τα ξενοδοχεία χωρίς υπαλλήλους, τα ταξί-drones στο Ντουμπάι χωρίς πιλότους, τα 3d printing ανθρώπινων οργάνων (!), τα 3d printing ατομικών αυτοκινήτων, τα καταστήματα χωρίς ταμείο, τα πανεπιστήμια με δωρεάν μαθήματα εξ αποστάσεως (το ΜΙΤ προσφέρει 2.000 μαθήματα δωρεάν), από την πυραμιδική ιεραρχία στην οριζόντια ισχύ της κοινωνίας.

Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε τον κ. Σταθόπουλο να επισημαίνει ότι από τους ενηλίκους που ξεκινούν μία νέα δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο το 3,2% δημιουργεί μία από τις λεγόμενες start-up κοινωνικές επιχειρήσεις και το 7, 6% μίας άλλης μορφής επιχείρηση της ιδιωτικής οικονομικής (American University's Kogod School of Business, 2015, phys.org).

Και ο κ. Σταθόπουλος συνέχισε: «Η ζωή μας αλλάζει. Έχουμε πλέον δωρεάν ψηφιακά αγαθά, οικονομία του διαμοιρασμού και άυλα περιουσιακά στοιχεία, που δημιουργούν αλλαγές στις σχέσεις μας».

Και ενώ ο κ. Σταθόπουλος ήθελε να επισημάνει την κυρίαρχη αντίθεση ανάμεσα στην οικονομία (αγορά) και το κράτος (πολιτικοί), στην ουσία, όπως εξήγησε αργότερα ο γράφων, περιέγραψε το εκκρεμές της εξουσίας, το οποίο κινείται συνεχώς μέχρι σήμερα ανάμεσα στις αγορές και τους πολιτικούς.

Το 2008, με τις υπερβολές και τις υπερβάσεις των φορέων της ιδιωτικής οικονομικής (αγορά) και ιδιαίτερα των τραπεζών, δημιουργήθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, οπότε το εκκρεμές της εξουσίας μετακινήθηκε προς τους πολιτικούς, με τα κράτη να ενισχύουν με πολλά δισεκατομμύρια τις τράπεζές τους, ανακτώντας την εξουσία.

Αλλά οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη μονοπωλιακή εξουσία, διότι οι πολιτικοί με τη σειρά τους κατάφεραν να απαξιώσουν τους εαυτούς τους κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για διαφθορά και σκάνδαλα. Έτσι το εκκρεμές της εξουσίας παρέμενε μετέωρο.

Σε αυτή την κατάσταση άρχισε να ανέρχεται η κοινωνία των πολιτών και με τις

οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (συλλόγους, Α.Μ.Κ.Ε., ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες κ.λπ.) άρχισε να διεκδικεί μέρος της εξουσίας ως εξισορρόπηση στο διαφαινόμενο κενό.

Πανευρωπαϊκή έκφραση της κοινωνίας των πολιτών είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή και στην Ελλάδα λειτουργεί η Ο.Κ.Ε. Ελλάδος.

Αν η εξουσία της αγοράς λειτουργεί καλύτερα με τα εργαλεία της, τις εταιρίες, που είναι δομές της ιδιωτικής οικονομικής με κύριο χαρακτηριστικό τους το κέρδος και αι αν η εξουσία του κράτους λειτουργεί καλύτερα με τα εργαλεία της, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που είναι δομές της δημόσιας οικονομικής με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία αποσβέσεων, τότε η καθεμία κοινωνία των πολιτών λειτουργεί καλύτερα με τα εργαλεία της, τους συνεταιρισμούς, που είναι δομές της κοινωνικής οικονομίας με κύριο χαρακτηριστικό τους την ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους.

Έτσι η επιχειρηματικότητα, που είναι η διάθεση για δράση με πολλές αβεβαιότητες, η οποία εκφράζεται στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας, παρουσιάζεται με τη μορφή συνεταιρισμών ικανοποίησης αναγκών κατανάλωσης των μελών τους (ελέγχονται από το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας), με συνεταιρισμούς ικανοποίησης αναγκών προώθησης παραγωγής των μελών τους (ελέγχονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) και συνεταιρισμούς ικανοποίησης της ανάγκης για εργασία των μελών τους (ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Έτσι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση «Οδικός χάρτης για μία πετυχημένη σταδιοδρομία» στην αίθουσα MC3.2 στις 11/3/2018, που οργάνωσε το Ι.Ε.Π.Α.Σ., επιτέλους ενημερώθηκαν για το ότι υπάρχει και μία ακόμα δυνατότητα, κατά την οποία οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι συνιστούν ένα νομικό πρόσωπο για την ικανοποίηση των αναγκών των μελών του. Αυτό το νομικό πρόσωπο (ο συνεταιρισμός) προσλαμβάνει τα ενδιαφερόμενα μέλη του συνεταιρισμού, και αυτό είναι μία καινοτομία, όπου οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν μόνοι τους τον εργοδότη που θα τους προσλάβει, και αυτός ο εργοδότης συντίθεται από τους ίδιους, αλλά δεν είναι οι ίδιοι. Είναι μία καινοτομία στον ελληνικό εργασιακό χώρο.

Όπως τα υποατομικά σωματίδια δεν έχουν κανένα νόημα αν απομονωθούν το ένα από το άλλο, έτσι και οι άνθρωποι δεν θα βρουν ολοκλήρωση και σκοπό αν δεν συνδέονται μεταξύ τους («Το Μέλλον Ήρθε Πιο Νωρίς», Παναγής Μεταξάτος).

Φαίνεται ότι το επίπεδο ισορροπίας (όπου «ισορροπία» σημαίνει «ζωή») οποιασδήποτε δομής στο ατομικό-παγκόσμιο συνεχές (το ένα άκρο το άτομο και το άλλο άκρο ο κόσμος όλος) με επαρκή σύνδεση βρίσκεται κάπου στο επίπεδο της ανθρώπινης κοινωνίας. Όπου κοινωνία ανθρώπων κάτι μεταξύ 2.000-150.000 ανθρώπων σε κοινό γεωγραφικό τόπο με κοινές πολιτιστικές αξίες και πίστη ότι έχουν κοινό μέλλον.

Και αυτές οι κοινωνίες εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα, ώστε οι άνθρωποι-μέλη τους να είναι ευτυχισμένοι, με εργαλεία και δομές της κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή με τους συνεταιρισμούς, και με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αξίζει να τις γνωρίσουμε.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση «Οδικός χάρτης για μία πετυχημένη σταδιοδρομία», που οργάνωσε το Ι.Ε.Π.Α.Σ., δεν έχουν πλέον την πολιτική δικαιολογία «δεν ήξερα».

Και μία παρόμοια συζήτηση πρόκειται να γίνει την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στις 20:00 στο Hyatt (Θέρμη Θεσσαλονίκης) με τίτλο «Οι πολίτες για την κοινωνία ή οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την κοινωνική οικονομία».

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn