gr2.jpg

 

Επιστροφή στις δράσεις για την περιβαλλοντική ομάδα «Μαντιλίδα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου, η οποία κανόνισε συνάντηση στη φύση της Σαντορίνης την Κυριακή 24/3/2024. Ραντεβού στις 11:30 στην Αγία Άννα για περπάτημα στα χωράφια της περιοχής, ενημέρωση για τις καλλιέργειες και φύτεμα προϊόντων του καλοκαιριού (atlantea.news, 21/3/2024).

Συνεχίζουν σταθερά να κερδίζουν θέση στο καλάθι τα ελληνικά προϊόντα. «Οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής δεν επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα της περιόδου. Αυτό δείχνει ότι η ελληνική παραγωγή δεν συνιστά ακριβότερη αγοραστική επιλογή και οι προτιμήσεις για αυτήν είναι διαχρονικά ανθεκτικές». Το 81% των ερωτηθέντων απάντησε στο πλαίσιο έρευνας ότι, όταν βρίσκει στο σουπερμάρκετ ελληνικά προϊόντα, τα προτιμά από τα εισαγωγής. Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής, το 89% δηλώνει ότι θέλει να αναγράφεται στη συσκευασία ότι ένα προϊόν είναι ελληνικής παραγωγής, το 65% πιστεύει ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλύτερη ασφάλεια και ποιότητα, το 93% πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα στηρίζει την παραγωγή της χώρας, το 83% πιστεύει ότι προτιμώντας ελληνικά προϊόντα βοηθά στη μείωση της ανεργίας (καθηγητής Γεώργιος Μπάλτας, Εργαστήριο Μάρκετινγκ ΟΠΑ, Εν Δελφοίς, 22/3/2024).

Παράταση (μέχρι 7/2025) στις εισαγωγές χωρίς δασμούς από Ουκρανία και Μολδαβία στην ΕΕ αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρότι, μάλιστα, το θέμα της Ουκρανίας ήταν από τα βασικά κοινά αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών, η ΕΕ ψήφισε, εκτός από την παράταση των αδασμολόγητων προϊόντων, και τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα προϊόντα και ποσότητες. Η Copa-Cogeca υποστήριξε ότι οι ευρωβουλευτές απογοήτευσαν τους αγρότες απορρίπτοντας ένα βασικό αίτημά τους σχετικά με το καθεστώς των εισαγωγών. (newsit.gr, meatnews.gr, 20/3/2024, σ.σ.: Δεν κατάλαβαν τίποτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι ευρωβουλευτές από τις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών – διότι οι Έλληνες ευτέλισαν τα αιτήματα σε μερικά λεπτά ρεύματος και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.) Τα ουκρανικά και τα αδασμολόγητα αγροτικά προϊόντα από την Τουρκία και τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής, του Ειρηνικού (πρώην αποικίες των Ευρωπαίων) δεν πρέπει να τα πληρώνουν μόνο οι Ευρωπαίοι αγρότες αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι.

Ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αγροτών, επιχειρεί να λύσει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζοντας μάλιστα χαμηλότερες εισφορές αλλά και δυνατότητα παραγραφής οφειλών. (agronews.gr, 21/3/2024, σ.σ.: Η μακροχρόνια τοξική νόθευση των αγροτικών επαγγελμάτων με υποκλοπή της αγροτικής πρόνοιας από ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών και ιδιοκτήτες καταλυμάτων μέχρι 10 δωματίων οδηγεί σε μικροδιορθώσεις που όμως καθιστούν τους αγρότες θύματα «ληστείας».)

Είναι αλήθεια ότι από τη µια ο κατακλυσμός στη Θεσσαλία και από την άλλη οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων µηνών έχουν αναµοχλεύσει το Αγροτικό, το οποίο συνιστά στην κυριολεξία εθνικό ζήτηµα και δεν είναι απλά ένα θέμα. Και µόνο το γεγονός ότι οι αγρότες έγιναν δύο φορές δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίµου και απασχόλησαν επί ώρες τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι δείχνει (Ι. Πανάγος, 19/3/2024).

Αγρότη, αγρότισσα, πες τι χρειάζεται η ΚΓΠ (CAP) για να απλουστευτεί (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Public_Consultation_EU_Simplification_2024rs_point_of_view_2024). Μέχρι τις 8/4/2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους γεωργούς να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή έρευνα.

Να συμμετάσχετε! Μην τους αφήσετε να κάνουν ό,τι θέλουν λόγω απουσίας σας!

Ο κύριος Θωμάς Γιτσόπουλος (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) αναφέρει ότι, για την προετοιμασία του χωραφιού με βαθύ όργωμα και άλλες εργασίες, απαιτείται κατανάλωση καυσίμου πάνω από 8 λίτρα/στρέμμα με εργασία 30 λεπτά/στρέμμα. Αν εφαρμοστεί μειωμένη κατεργασία (reduced tillage), τα αντίστοιχα νούμερα μπορεί να είναι 2,5 λίτρα/στρέμμα και εργασία 12 λεπτά/στρέμμα. Ενώ, αν εφαρμοστεί μηδενική κατεργασία (no-tillage), η κατανάλωση μπορεί να πέσει στο 1 λίτρο/στρέμμα, με χρόνο εργασίας λιγότερο από 6 λεπτά/στρέμμα. Επιπλέoν, ο παραγωγός που θα επιλέξει Γεωργία Διατήρησης Εδαφών (ΓΔΕ) «μπορεί να σπείρει πολλά στρέμματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που πιθανώς να καθυστερήσουν τη σπορά» (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 4/2/2024).

Με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label-PL) γεμίζουν το καλάθι τους οι Έλληνες καταναλωτές κατά 36% (33% το 2023) όσο η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα επιμένει. «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράψαμε ποτέ στα 19 έτη που κάνουμε την έρευνα» (καθηγητής Γ. Μπάλτας, Εργαστήριο Μάρκετινγκ ΟΠΑ, Εν Δελφοίς, 22/3/2024).

Η παραγωγή πλούτου από την κτηνοτροφία μειώνεται δραματικά στην Ελλάδα χάρη στις «επιτυχημένες» απορροφήσεις των κονδυλίων της ΚΓΠ, τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων και τις επιλογές των πολιτικών (που έχουν εκλεγεί από εμάς). Η παραγωγή καταστρέφεται και το εισαγωγικό εμπόριο ανθεί εις βάρος της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και της ελευθερίας του καθένα από εμάς. Οι αγρότες, διαλυμένοι, χωρίς υπεύθυνη εκπροσώπηση δεν συμμετείχαν πουθενά, παρά μόνο οι μικροομάδες και οι κομματικές αχτίδες λειτουργούν ως πολιτική δικαιολογία για να «περνάνε» οι εξουσίες και οι υποψήφιες εξουσίες κομματικές γραμμές, άσχετες με την κτηνοτροφική παραγωγή και άσχετες με τους κτηνοτρόφους. Ο κύριος Νίκος Δημόπουλος, στο υπόμνημα των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης που έστειλε πρόσφατα (10/3/2024) στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγράφει –μόνο στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, για τις αίγες και τα πρόβατα– ότι το 2015 υπήρχαν 8.552 εκτροφές (οικογένειες κτηνοτρόφων) με 1.218.165 αιγοπρόβατα και το 2022 βρέθηκαν μόνο 4.837 εκτροφές με μόνο 797.030 αιγοπρόβατα. Δηλαδή μέσα σε επτά (7) χρόνια χάθηκαν, χάρη στις «φιλότιμες» προσπάθειες των τεχνοκρατών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πάντα χωρίς τους αγρότες) 3.715 εκτροφές με 421.135 αιγοπρόβατα, μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια, και το φαινόμενο εγκατάλειψης επιταχύνθηκε πάρα πολύ το 2023, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις περίεργες ανατιμήσεις, οι οποίες ακόμα διώχνουν αγρότες από την παραγωγή.

Η παραγωγή στην Ελλάδα πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουν και οι αγρότες και οι αγροτικές κοινωνίες αλλά και η αγροτική ύπαιθρος. Χωρίς ζωντανή ύπαιθρο πάρα πολύ γρήγορα θα πεθάνουν και οι τεχνητές μεγαλουπόλεις. Χωρίς τοπική παραγωγή πεθαίνει και η εθνική ανεξαρτησία. Το μόνο που γιγαντώνεται είναι το παγκόσμιο εμπόριο. Και στις εκλογές δεν είδαμε τα κόμματα να προσφέρουν επιλογές σε αγρότες/ισσες, ενώ και οι αγρότες δεν φαίνεται να ψηφίζουν αγρότες-παραγωγούς πραγματικού πλούτου (25/3/2024).

Στις 23, 24 και 25 Απριλίου 2024, στην Αθήνα στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. (Γκάζι), θα γίνει το 7ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action Festival 2024 με τίτλο «Κόσμος Ανθρώπινος». Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είναι χωρίς χρέωση, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Θα γίνει προσπάθεια προσέλκυσης σχολείων με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων για τον εθελοντισμό. Υπεύθυνη είναι η κυρία Μαρία Καμάνη (210 9730280, www.voluntaryaction.gr). Για τα βραβεία, η κυρία Αλεξία Κάρκαλου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 9730280).

«Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον», 6-9 Απριλίου 2024, Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο», με θέματα όπως «Σύνδεση κτηνοτροφίας με μαλλί», «Μαλλί ως μέσο σύνδεσης παράδοσης και σύγχρονης εποχής», «Μαλλί ως καινοτόμο εδαφοβελτιωτικό και μονωτικό υλικό», Μαλλί ως μέσο θεραπευτικής αγωγής», «Οι ελληνικοί δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον», «Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον σε όλη την Ευρώπη», «Το μαλλί ως μέσο θεραπευτικής αγωγής», «Το μαλλί στην Εκπαίδευση» και «Το μαλλί στη βιοτεχνία/χειροτεχνία». Πληροφορίες: κυρία Παναγιώτα Κουτσούκου, Οικομουσείο Ζαγορίου, Άνω Πεδινά Ζαγορίου, www.ecomuseumzagori.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6977 391498 και κυρία Καλλιόπη Ρέκατα, 6949 828288, Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, Κάστρο, Ιωάννινα, www.egnatiaepirusfoundation.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Η 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού θα μεταδοθεί ζωντανά (//www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255">www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255. Δείτε το σχετικό ενημερωτικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Erv4AWOp-D0

14 Απριλίου 2024: H Έδεσσα προσκαλεί όλους στους δρόμους των ανθισμένων κερασιών, ανάμεσα σε χωράφια με ανθισμένες κερασιές. Ελάτε… Οι κερασιές «θα ανθίσουν και φέτος», όπως έγραψε ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης συμπληρώνοντας ότι «το να περπατάς μέσα στις ανθισμένες κερασιές είναι το απαραίτητο βήμα προς την άνοιξη…», τώρα που και επίσημα με την αλλαγή του ηλιοστασίου έχουμε εισέλθει στη μαγική εποχή των λουλουδιών. Η Έδεσσα, η πόλη των νερών και των κερασιών, έχει οργανώσει πολλά για την περίοδο που έρχεται μέσα από το πρόγραμμα «Δρόμοι του Κερασιού» που ξεκινά με την «Άνοιξη στην Έδεσσα» με σήμα την ανθισμένη κερασιά.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn