agro28.jpg

 

Στις 24/2/2024 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» δέχτηκε την επίσκεψη του ευρωβουλευτή κυρίου Νίκου Παπανδρέου στο γραφείο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 Αχαρνές, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), ο οποίος περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της οικογένειας Κοντογιάννη (Βουστάσιο Κοντογιάννη) και δοκίμασε την αρβανίτικη γαστρονομία της περιοχής: τη δική τους προβατίνα, το δικό τους ξινοτύρι, τζατζίκι από δικό τους γιαούρτι και δικές τους ντομάτες.

Η ανικανότητα του κράτους να προσφέρει ικανοποιητικές υποδομές και επίπεδο ποιότητας ζωής στην ελληνική ύπαιθρο δημιουργεί μιας μορφής μετακίνηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιαστικές περιοχές, όπου τόσο οι εκεί κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όσο και οι νέοι στάβλοι αντιμετωπίζουν έναν περίεργο «ρατσισμό» και μια απαξίωση της απασχόλησης στην κτηνοτροφία, η οποία όμως συνεισφέρει στην επιβίωση των ανθρώπων και στην ισορροπία της φύσης.

Ο κύριος Γιάννης Κοντογιάννης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχε στην ίδρυση του Συλλόγου το 2013 για να αντιμετωπιστούν συλλογικά οι ανισόρροπες (μη ισόρροπες σε σχέση με το περιβάλλον), μαξιμαλιστικές προδιαγραφές-απαιτήσεις για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Αττικής του Ν. 4056/2012.

Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του νόμου 4056, αφού έχει αφήσει χωρίς νέες άδειες λειτουργίας το 90% των στάβλων που λειτουργούσαν τότε στην Αττική, ενώ οι νέοι κτηνοτρόφοι που επιχείρησαν να πάρουν άδεια λειτουργίας νέου στάβλου στην Αττική εξαντλήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν.

Ο κύριος Γιάννης Κοντογιάννης λέει ότι, με μια περίεργη πελατειακή-«ανάπηρη» σκέψη των εισηγητών του Ν. 4056, ολόκληρη η Αττική μοιάζει να υπακούει στη λογική της απόλυτης εξειδίκευσης (του πάλαι ποτέ απαρχαιωμένου Taylor). Έτσι, με έκπληξη παρατηρούμε ότι η Αττική έχει καταδικαστεί να μην έχει ούτε την ελάχιστη επισιτιστική προστασία των κατοίκων της, δεν υποστηρίζεται η πρωτογενής παραγωγή της, υπερ-ενισχύεται η τουριστική της ανάπτυξη, θεωρείται χώρος «σκληρού real estate» και επίκεντρο σχεδόν αποκλειστικά business στην παροχή υπηρεσιών.

Ο κύριος Γιάννης Κοντογιάννης παρατηρεί ανικανότητα των σχεδιαστών τοπικής ανάπτυξης για εξασφάλιση ισορροπίας-αειφορίας στην Αττική. Έτσι, ακόμα και σήμερα που εκκρεμούν πολλά χρηματοδοτούμενα πολεοδομικά σχέδια στους δήμους, δεν προβλέπεται υποχρεωτική σταθερή χρήση γης (υγιούς και ζωντανού εδάφους για καλλιέργεια φυτικής παραγωγής και εκτροφή ζώων παραγωγής) για την εξασφάλιση μερικής τοπικής αγροδιατροφικής αυτάρκειας, ενώ προβλέφθηκε υποχρεωτική εξασφάλιση γης για λατρευτικούς λόγους, για μνήματα, για εκπαιδευτικά κτίρια, για αθλοπαιδιές, για ψυχαγωγία, για ύδρευση, για αποχέτευση, για διοικητικούς λόγους κ.λπ. Η τροφή είναι απαραίτητη τρεις φορές την ημέρα, και τα μνήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε μία φορά σε όλη μας τη ζωή. Χωρίς σταθερή χρήση γης, οι κτηνοτρόφοι της Αττικής έχουν να αντιπαραθέσουν την απόδοση του βοσκότοπου των 100-200 ευρώ/στρέμμα στο 1 εκατομμύριο ευρώ/στρέμμα που αποδίδει το real estate, και μάλιστα χωρίς καθημερινή απασχόληση. Οι κάτοικοι της Αττικής θα κληθούν σύντομα να «φάνε» τα τσιμέντα της αστικοποίησης ή έστω τα χρήματα της υπερ-απόδοσης του real estate. Αλλά τα τσιμέντα της αστικοποίησης και του real estate δεν τρώγονται ούτε τα χρήματα τρώγονται αν δεν παράγει κάποιος πραγματικός αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) πραγματική τροφή.

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231), η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, έχει επιδοθεί σε έναν ενημερωτικό συνεχή αγώνα από την ίδρυση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, πιστεύοντας στην ανάγκη ενημέρωσης, πληροφόρησης, επαγγελματικής κατάρτισης και απόφασης για δράση, για να καλύψει την ανεπάρκεια αγροτικών σχολείων και γεωργικών εφαρμογών (συμβούλων).

Την περίοδο 2013-2016, ο κτηνοτροφικός σύλλογος οργάνωσε πάρα πολλές τοπικές ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους, ενώ πέτυχε να υποβληθούν στην Περιφέρεια Αττικής πάνω από 450 φάκελοι τακτοποίησης αδειών υπαρχουσών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών έχουν αφήσει το 90% των στάβλων χωρίς άδειες λειτουργίας.

Την περίοδο 2017-2019 ο κτηνοτροφικός σύλλογος προσπάθησε πάρα πολύ να γίνει εξωστρεφής και να συνεργαστεί με όλους τους φορείς που λειτουργούσαν στην ύπαιθρο με μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και προσκλήσεις για τη συν-διαμόρφωση μιας λογικής τοπικής ανάπτυξης της υπαίθρου.

Την περίοδο 2020-2023 ο κτηνοτροφικός σύλλογος πέτυχε να πραγματοποιήσει πάνω από 350 δημόσιες ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις, οι οποίες όλες βρίσκονται διαθέσιμες στο Facebook στη σελίδα του Συλλόγου. Κάθε Τετάρτη στις 20:30 οργανώνονται ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια με συντονιστή τον γράφοντα ή την κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν όποιοι θέλουν.

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη τόνισε ότι όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη λειτουργίας αγροτικών σχολείων μαθητείας στην Αττική, όπου οι μαθητές θα διαμένουν σε πιστοποιημένα αγροκτήματα, θα εργάζονται στα αγροκτήματα (καλλιέργειες ή στάβλοι) και στα οποία θα πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα για τα θεωρητικά και άλλα θέματα.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνέταξε το Όραμα 2040, μετά από συζητήσεις με αγρότες, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2021 στις Βρυξέλλες, και συμμετείχε στη διαμόρφωση του Νέου Αγροτικού Συμφώνου Υπαίθρου 2040 (Rural Pact), μετά από συζητήσεις με κατοίκους της υπαίθρου, αγρότες και επαγγελματίες, επιχειρηματίες και υπαλλήλους τον Ιούνιο του 2022.

Ως αποτέλεσμα όλων των καταγεγραμμένων ζυμώσεων, υποστηρίζει κυρίως τα σημαντικά χωρίς να παραβλέπει τα επείγοντα, τα οποία έρχονται και πνίγουν τους αγρότες στην καθημερινότητά μας. Τα σημαντικά θέματα που πρέπει να δρομολογηθούν είναι:

  1. 1. Οι σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή μέρους της τοπικής αυτάρκειας σε κάθε δήμο
  2. 2. Η αποδοχή της αδειοδότησης όλων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπήρχαν το 2012 ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να αξιοποιηθούν
  3. 3. Η δημιουργία αγροτικών σχολείων μαθητείας, όπου οι μαθητές θα διαμένουν σε φάρμες
  4. 4. Η θεσμική συμμετοχή των περιαστικών κτηνοτρόφων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τα θέματα που μας αφορούν, όπως Ευρωβουλή, Βουλή των Ελλήνων, περιφέρειες, δήμοι κ.λπ.

Η συνεχής απασχόληση των κτηνοτρόφων –365 μέρες, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα– αφήνει περιθώρια στους γραφειοκράτες να ρυθμίζουν το επάγγελμα και τη ζωή των κτηνοτρόφων. Η θέση των αγροτών βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής πραγματικού πλούτου και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών, οι οποίοι τους αντιμετωπίζουν σχεδόν ως κλητήρες ανάμεσα στις χρονοβόρες και κοστοβόρες δαιδαλώδεις διαδικασίες.

Οι γραφειοκράτες και οι «μελετητές-σύμβουλοι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης επέβαλαν το κόστος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ (απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, βοήθεια σε τρίτες χώρες και εισαγωγές από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς) να το «πληρώνουν» μόνο οι αγρότες αλλά και τη φροντίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλου του πλανήτη να την πληρώνουν πάλι μόνο οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες και δασοκόμοι).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα μοιραστεί με τους κατοίκους της Αττικής την εμπειρία του για τα μονοπάτια της τροφής μας (παραγωγή τυριού, παραγωγή κρέμας κ.λπ.) στη Βιωματική Εβδομάδα Ερασιτεχνικής Γεωργίας και μη Φονικής Παραγωγής Τροφής, στο πρώην αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. (έναντι Γκάζι, Αθήνα) από την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, από τις 10:00 έως τις 20:00.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn