sel.8.jpg

Προβολή: Ξεκίνησε η λειτουργία του http://womenassociations.minagric.gr/ με στόχο την προβολή των προϊόντων των γυναικείων συνεταιρισµών και της πλούσιας ελληνικής παράδοσης (Α. Παπουτσή, Τμήμα Αγροτικών Συνεταιρισμών & Ομαδικών Δραστηριοτήτων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 16/10/2018).

Κατσικοπυροσβέστες: Η χρησιμοποίηση αιγών στην καταπολέμηση πυρκαγιών δεν είναι νέα ιδέα, αλλά τελευταίως τεκμηριώνεται καλύτερα. Ακούγεται με αυξανόμενη συχνότητα και στην Ελλάδα, ενώ δεν αποτελεί νεωτερισμό για παραδοσιακούς κτηνοτρόφους που ξέρουν ότι σώθηκαν από φωτιές σε μικρά δάση με πανύψηλα δέντρα γύρω από τα μαντριά τους αλλά και στα ίδια τα μαντριά τους, γιατί περιμετρικά η χαμηλή βλάστηση είχε βοσκηθεί από τα γίδια τους, ενώ σε μεγαλύτερη ακτίνα, που απαγορευόταν η βόσκηση, η καταστροφή ήταν ολική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωρίζω από πρώτο χέρι στην πολύπαθη Πεντέλη. Είναι θέμα λελογισμένης και ελεγχόμενης βόσκησης σε κατάλληλες περιοχές και όχι αφορμή για υπερβολική βόσκηση σε περιοχές όπου πρέπει να περιοριστεί δραστικά, πάντα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Μαργαρίνη: Πρόστιμο συνολικού ύψους 27.561.704 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρία Ελαΐς – Unilever έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα για παράβαση άρθρων σχετικά με τις συμφωνίες συνεργασίας της εταιρίας με το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο για τη διάθεση των προϊόντων μαργαρίνης (παροχή καταχρηστικών εκπτώσεων και ρήτρα μη προβολής ανταγωνιστικών προϊόντων και καθορισμός τιμών μεταπώλησης, απαγόρευση ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων, ρήτρα μη άσκησης ανταγωνισμού από το 1996 έως το 2017) (presspublica.gr 9/10/2018).

«Πυροσβέστες»: Οι αίγες στο βίντεο www.bbc.com/news/av/stories-45737799/fighting-fires-with-goats είναι της φυλής Cabra Blanca de Rasquera, επίσημης αυτόχθονος φυλής της Καταλονίας στην Ισπανία. Έχει γονίδιο παρόμοιο της δικής μας Ουλοκέρου Αίγας. Η ελληνική Ουλόκερος είναι ακόμα στα σπάργανα και διατηρείται ζωντανή χάρις και μόνο στην προσπάθεια λίγων εθελοντών εκτροφέων που συμμετέχουν στην προσπάθεια της Αμάλθειας. Αυτόχθονες πληθυσμοί αιγών σε όλη τη χώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιστοίχως.

Γαϊδούρια: Εκατοντάδες χιλιάδες γαϊδούρια σφάζονται και γδέρνονται στην Αφρική για να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση της Κίνας για φάρμακα αντιγήρανσης. Η ζελατίνη ejiao της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής είναι φτιαγμένη από το βράσιμο δέρματος γαϊδουριού και χρησιμοποιείται για μακροβιότητα, απώλεια βάρους, για άτομα με αναιμία, αναπνευστικά προβλήματα, βήχα, δερματικές παθήσεις και για περισσότερη ενέργεια. Ο καθηγητής Fu Yanlin (Πανεπιστήμιο Κινεζικής Ιατρικής στο Πεκίνο) αναφέρει ότι συχνά συνταγογραφεί ejiao στους 100 ασθενείς που βλέπει κάθε εβδομάδα για ουρολογικές, καρδιαγγειακές, γυναικολογικές και άλλες ασθένειες. Η τεράστια ζήτηση εξαντλεί τώρα τον πληθυσμό του ζώου και οδηγεί σε άνοδο την τιμή του: από 78 δολάρια το 2010 σε 405 ανά γαϊδούρι το 2015. Τρία αδειοδοτημένα σφαγεία της Κένυας σφάζουν 1.000 γαϊδούρια την ημέρα για να προμηθεύσουν τα δέρματά τους στην Κίνα (Calvin Onyango, υπεύθυνος προγράμματος Sanctuary Donkey Kenya, Ένωση Shandong Ejiao, https://www.foulscode.com/2018/06/ejiao.html).

Θνησιμότητα: Την περίοδο 2010-11 το ποσοστό θνησιμότητας των Γάλλων αγροτών εξαιτίας των αυτοκτονιών είναι 20% υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και 30% ειδικά για τους γαλακτοπαραγωγούς. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των μηνών που οι τιμές του γάλακτος έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο. Ένας αγρότης αυτοκτονεί μέρα παρά μέρα, ειδικά άντρες ηλικίας 45-54 ετών. Τα γεωργικά εισοδήματα είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, 350 ευρώ/μήνα (Ouest-France). Ο αριθμός των μικροκαλλιεργητών που αυτοκτονούν είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τους αγρότες που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις, 2017 (INRA). Το εισόδημα των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει συρρικνωθεί σημαντικά για διάφορους λόγους (σ.σ. και είναι πάρα πολλοί οι αβέβαιοι παράγοντες: τιμές, έξοδα, κλίμα κ.λπ.). Οι αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει να παρασχεθεί περισσότερη στήριξη στους αγρότες σε ολόκληρη την Ε.Ε. «Η προτεραιότητά μου ήταν να διασφαλίσω όσο το δυνατόν περισσότερο τις άμεσες πληρωμές, που αποτελούν αναγκαία στήριξη για το εισόδημα των γεωργών» (Φιλ Χόγκαν, επίτροπος Γεωργίας Ε.Ε., Santé Publique France, Euractiv 20/10/2018).

Μπράβο: Η ταινία για την Ελλάδα «Greece: A 365-day destination» κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας για την προβολή χώρας στον κόσμο το 2018, το παγκόσμιο Βραβείο Κοινού. Το βραβείο People's Choice 2018 της CIFFT (International Committee of Tourism Film Festivals) είναι διαγωνισμός ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες όλου του κόσμου να υποδείξουν με την ψήφο τους την καλύτερη τουριστική ταινία παγκοσμίως για το 2018. Τον τίτλο διεκδικούσαν φέτος 29 ταινίες (σ.σ. τελικά ο ελληνικός τουρισμός βοηθά τον αγροτικό κόσμο; Στην Ιταλία ο τουρισμός καταναλώνει κατά 70% ιταλικά προϊόντα. Ο ελληνικός τουρισμός καταναλώνει μόνο 13% (!) και στην Κρήτη έφτασαν 35% περισσότερο, δηλαδή καταναλώνουν 17%. Μόνο ντροπή... Ο ελληνικός τουρισμός δεν βοηθά την ελληνική κοινωνία και πολύ λιγότερο την ελληνική αγροτική κοινωνία).

Κτηνοτρόφοι Αττικής: Στην τριπλή έκθεση «Meat, Dairy & Frozen» (10-12/11/2018), στο stand B11-A12, στο hall 3, μετείχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» μετά το βραβείο άριστης (The Best) προσπάθειας σύνδεσης παραγωγής-κατανάλωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας & Οίνου στο Ζάππειο στις 20 Οκτωβρίου 2018. Στην Dairy μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής συζητούσαν με τους επισκέπτες και παρουσίασαν τμήμα από τις προσπάθειες του συλλόγου. Με 52 εκδηλώσεις το 2016, προδημοσιευμένες, ανοικτές, και με ενημέρωση αποτελεσμάτων, 27 εκδηλώσεις το 2017 και 43 εκδηλώσεις μέχρι σήμερα, το 2018, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πέτυχε να ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέλη του και να προωθεί την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των μελών, ενώ για την επίτευξη του σκοπού του με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο κάνει διαλέξεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, εκδηλώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις σε αρχές, υπηρεσίες, δικαστήρια κ.λπ.

Αγρότης, κτηνοτρόφος: Ο συχωρεμένος παππούς μου Βαγγέλης, κτηνοτρόφος μια ζωή. Στα τελευταία χρόνια του ξέκανε τα ζώα του, κρατούσε 4-5, πάλι τα έκανε κοπαδάκι, πάλι τα ξέκανε, πάλι κρατούσε, και έτσι ροκάνιζε την κτηνοτροφική καριέρα του. Κάποτε ο πατέρας μου του αγόρασε ένα μακρύ ολόμαλλο παλτό. Έπειτα από 10-15 μέρες πηγαίνει στο χωριό, παρκάρει στο σπίτι, δίπλα ήταν το μαντρί. Κοιτάζει και βλέπει μια γίδα να φορά το καινούργιο παλτό του παππού! Τον φωνάζει και του λέει: «Ρε μπαμπά, τι έκανες; Έβαλες στην κατσίκα το καινούργιο παλτό;» Και απαντά ο παππούς: «Τι να κάνω, αφού ήταν άρρωστη και βηχούσε». Αυτοί οι άνθρωποι έβαζαν τα ζώα τους πάνω από τον εαυτό τους. Αυτοί ήταν πραγματικοί κτηνοτρόφοι (Βάκης Τσιομπανίδης, Facebook 22/10/2018).

Από τα βότανα της φύσης: Η παπαβερίνη, χαλαρωτικό φάρμακο από το 1848, μπορεί να βελτιώσει την ακτινοθεραπεία κάνοντας τους καρκινικούς όγκους πιο ευαίσθητους. Διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο δεν επηρεάζει την ευαισθησία στην ακτινοβολία των καλά οξυγονωμένων φυσιολογικών ιστών (Πρακτικά Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών). Το περιοδικό επισημαίνει ότι η μελέτη «αντιπροσωπεύει ένα ενδεχόμενο ορόσημο στις επί εξήντα δεκαετίες προσπάθειες εξάλειψης της υποξίας ως αιτίας για την αποτυχία της ακτινοθεραπείας» (OSUCCC, Πανεπιστήμιο Οχάιο 18/10/2018).

Χωρίς περίθαλψη: Ανακλήθηκε έπειτα από 34 χρόνια λειτουργίας η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ, μετόχι Αίγινας) «λόγω μη τήρησης υγειονομικών διατάξεων». Το κέντρο είχε εικόνα εγκατάλειψης από καιρό, λειτουργούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί ενάμιση χρόνο λόγω χρεών και δεν υπήρχαν πλέον και άνθρωποι να φροντίσουν τα πλάσματα που περιθάλπονταν στους χώρους. Υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στα  Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ξεκινήσει τη δράση του στη Θεσσαλονίκη. Εισήχθησαν περισσότερα από 170.000 περιστατικά. Σήμερα φιλοξενούνται περί τα 2.000 άγρια ζώα (presspublica.gr 24/10/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn