sel8.jpg

Αγρότισσα vs γεράκι:

Αγρότισσα που προσπάθησε να σώσει κοτόπουλο από γεράκι τραυματίστηκε σοβαρά στα χέρια της. Συγκεκριμένα, η γυναίκα πήγε στο κτήμα της και είδε ότι ένα γεράκι είχε αρπάξει μία από τις κότες που είχε εκεί και προσπάθησε να του πάρει την κότα. Όμως το γεράκι επιτέθηκε στη γυναίκα και της προκάλεσε τραύματα στα χέρια, καθώς η αγρότισσα τα έβαλε στα μάτια και στο κεφάλι της για να προστατέψει πιο ζωτικά όργανα από τα νύχια και το ράμφος του αρπαχτικού πτηνού. Η γυναίκα μετέβη στο νοσοκομείο, όπου της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες (σ.σ. και ήταν απλώς για ανάγκες φαγητού. Πού και να ήταν σε κοσμηματοπωλείο και μάλιστα για ανάγκες πρέζας… presspublica.gr 24/9/2018).

Αλιευτικά:

Αυξημένες ευκαιρίες για αλιείς μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ενέκριναν οι αρμόδιοι υπουργοί κρατών-μελών της Ε.Ε. στις 25/9/2018. «Η αλιεία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα είναι κατά κύριο λόγο μικρής κλίμακας και οικογενειακή. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι σοβαρές, καθώς άνω του 90% των αξιολογηθέντων ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους αλιείς μικρής κλίμακας εάν θέλουμε υγιείς και βιώσιμες θάλασσες έτσι ώστε οι οικογένειες των αλιέων να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή την παραδοσιακή πηγή βιοπορισμού τους και στις επόμενες γενιές. Μετά τη διακήρυξη «MedFish4Ever» και τη δήλωση της Σόφιας στις αρχές του χρόνου, η σημερινή διάσκεψη είναι το επόμενο σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου» (Κ. Βέλα, επίτροπος Περιβάλλοντος, Αλιείας & Θαλάσσιας Πολιτικής, FAO, Μάλτα, ec.europa.eu 27/9/2018).

Επάγγελμα;:

Κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει καθαρό μισθό 6.611,42 ευρώ τον μήνα. Επίσης 313 ευρώ ανά ημέρα παρουσίας στο Κοινοβούλιο για στέγαση και διατροφή. 4.416 ευρώ τον μήνα για έξοδα γραφείου. Για αμοιβές συνεργατών δίνονται 24.526 ευρώ ανά μήνα. Και όλα τα έξοδα μετακίνησης από και προς το Κοινοβούλιο (αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς ή οδικώς) (ΑΠΕ-ΜΠΕ 26/9/2018).

Ψιλά γράμματα:

Τα ράφια των σουπερμάρκετ είναι γεμάτα προϊόντα τα οποία περιέχουν απίθανα συστατικά, κυρίως πρόσθετα ζωικής προέλευσης, όπως μοσχάρι, χοιρινό κ.λπ. Η τελευταία αποκάλυψη, που έκανε το Foodwatch, αφορά την ύπαρξη μοσχαρίσιου κρέατος σε γιαούρτι. Είναι το γιαούρτι Le Panier de Yoplait 0%, που λέει ότι περιέχει φρούτα του δάσους, αλλά στη συνταγή αναφέρει ότι έχει ζελατίνη, που συχνά λαμβάνεται από τα ζώα (www.foodwatch.org, presspublica.gr 2/9/2018).

Μέλισσες:

Η Γαλλία έκανε ένα δραστικό βήμα για την προστασία των μελισσών. Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει και τα 5 φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες, τα έντομα-επικονιαστές. Η Ε.Ε. ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης 3 νεονικοτινοειδών (κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειομεθοξάμη) σε ανοιχτές καλλιέργειες. Η Γαλλία απαγόρευσε τη θειακλοπρίδη και την ακεταμιπρίδη όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και σε θερμοκήπια. Εισαγόμενα από το 1990, τα συνθετικά νεονικοτινοειδή μοιράζονται τη χημική δομή της νικοτίνης και προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεονικοτινοειδή μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των μελισσών και επηρεάζουν τις ικανότητες μνήμης και προσανατολισμού τους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μέλισσες μπορούν να αναπτύξουν έναν εθισμό στα νεονικοτινοειδή όπως οι καπνιστές στη νικοτίνη (texnologosgeoponos.gr 19/9/2018).

Λαθροθήρες:

Έπειτα από πολύωρη και συντονισμένη παρακολούθηση, οι άνδρες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Θεσσαλίας και του Δασαρχείου Καρδίτσας εντόπισαν ομάδα κυνηγών να θηρεύει στο Γερακοβούνι (περιοχή Δαφνοσπηλιάς Καρδίτσας) ένα θηλυκό ζαρκάδι. Τα πειστήρια κατασχέθηκαν, για το ζαρκάδι διενεργήθηκε πρόχειρη δημοπρασία και την προανάκριση ανέλαβε το Δασαρχείο Καρδίτσας (Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, Facebook,  dasarxeio.com).

Ταλαιπωρίας εκσυγχρονισμός:

Στη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού εργαλείου δήλωσης των αρδευτικών γεωτρήσεων θέλει να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αντί να τρέχουν στη ΔΕΗ να υποβάλλουν αιτήσεις οι αγρότες για να έχουν αγροτικό ρεύμα, θα γίνει η διασύνδεση της πλατφόρμας δεδομένων του αρχείου ηλεκτροδοτήσεων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαθέτει σε ετοιμότητα πληροφοριακό σύστημα καταγραφής για τις γεωργικές ενισχύσεις (ΟΣΔΕ). «Θα εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή που θα συνδέει τα στοιχεία που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να έχουμε μια ενιαία πληροφορία για όλες τις γεωτρήσεις αγροτικής χρήσης» (Σ. Φάμελλος, αν. υπουργός Ενέργειας). Οι αγρότες θα το δηλώνουν στο ΟΣΔΕ. Εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου του 2019 (agrotypos.gr).

Αυτοκτονίες:

Τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες σημειώθηκαν μέσα σε 5 χρόνια στην Ελλάδα. Οι μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών (ΕΛΣΤΑΤ 2015). Για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν. Η πλειονότητα των αυτοχείρων ήταν έγγαμοι/ες. Στους άνδρες η ηλικιακή ομάδα με τις περισσότερες αυτοκτονίες ήταν οι υπερήλικες (άτομα άνω των 85 ετών). Στοιχεία της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018: Από την έναρξη λειτουργίας της γραμμής το 2007 το 1018 έχει δεχτεί περισσότερες από 180.000 κλήσεις. Η πλειονότητα των αυτοχείρων (43%) ανήκε στον οικονομικά ανενεργό πληθυσμό (συνταξιούχοι, νοικοκυρές, σπουδαστές, άνεργοι, μαθητές κ.λπ.). Ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι σταθερά υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης δεκαετίας. Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 10 Σεπτεμβρίου.

Ψυχή: Η 15η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, αυτής που είναι η ψυχή της αγροτικής κοινωνίας, αυτής που δημιούργησε τις καλλιέργειες και τις εκτροφές, τις πρώτες ουσιαστικές πολιτιστικές πράξεις του ανθρώπου.

Λιτότητα και υγεία:

Η λιτότητα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε ραγδαία τη θνησιμότητά τους. Το σύστημα υγείας της Ελλάδας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία (ΠΟΥ). Οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης. Οι ερευνητές εντόπισαν και μια αύξηση στον ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας ως έναν ακόμα ανησυχητικό παράγοντα. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000 και είχε ραγδαία άνοδο, περί το 17,7%, τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016) μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας. Ήταν μια αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μια στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς (σ.σ. μας πεθαίνουν αυτοί που έπρεπε να μας προστατέψουν και μερικοί υπολογίζουν στον θάνατό μας. Ντροπή! Ανίκανοι! Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, The Lancet Public Health, «Εθνικός Κήρυξ», iefimerida.gr 25/8/2018).

Καίνε καλαμιές:   

Γεμίσαμε καπνούς στους εθνικούς δρόμους παρά την απαγόρευση της καύσης καλαμιάς. Η καύση επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο ύστερα από άδεια της ΔΑΟΚ και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης, απαγορεύεται η καύση της καλαμιάς μετά τον αλωνισμό των καλλιεργειών (σιταριού, κριθαριού, ηλίανθου, καλαμποκιού και ρυζιού). Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες ο κάθε γεωργός επιλέγει να ακολουθήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές για τη διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών: 1. ενσωμάτωση στο έδαφος 2. βόσκηση της καλαμιάς 3. διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Στα υπολείμματα των κλαδεμάτων (ελαιώνες, αμπελώνες) προτιμάται να γίνεται θρυμματισμός με τα ειδικά μηχανήματα. Το γόνιμο επιφανειακό στρώμα των γεωργικών εδαφών χρειάζεται αιώνες για να δημιουργηθεί και εμείς το καταστρέφουμε με την καύση των φυτικών υπολειμμάτων (neapaseges.gr 24/8/2018).

Θάνατοι και γεννήσεις: Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2017 ανήλθαν σε 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια), καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016, που ήταν 92.898. Οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8% και ανήλθαν σε 124.501 (63.168 άνδρες και 61.333 γυναίκες) έναντι 118.792 (60.526 άντρες και 58.266 γυναίκες) το 2016 (σ.σ. χαρά ο Τσακαλώτος για τους 124.501 που «βγήκαν» από το σύστημα συνταξιοδότησης).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn