sel.8_2411.jpg

Εντομοφαγία: Τα έντομα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνες σε σχέση με το κρέας, αλλά αφήνουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς χρειάζονται μόλις το 10% των ζωοτροφών και το 1% του νερού που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών (Κ. Μπερτς, εκτροφέας εντόμων, Ελβετία, «Tageswoche»). Ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) επισημαίνει ότι η εκτροφή βρώσιμων εντόμων μπορεί να είναι «εξαιρετικά αποδοτική». Στο Μεξικό οι ακρίδες σοταρισμένες με σκόρδο θεωρούνται εξαιρετικό έδεσμα, ενώ στην Ταϊλάνδη υπάρχουν ήδη 10.000 εκτροφείς εντόμων. Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Coop στην Ελβετία έκανε το πρώτο βήμα και από πέρσι έχει βάλει στο ράφι αλευροσκούληκα σε συσκευασία σνακ («Neue Zürcher Zeitung», DW, iefimerida.gr 24/8/2018).

Αρχαία μπίρα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Ισραήλ μια τοποθεσία όπου πιστεύουν ότι παρασκευαζόταν ένα ποτό παρόμοιο με την μπίρα πριν από περίπου 13.000 χρόνια. Η «ζυθοποιία» αυτή βρίσκεται στο σπήλαιο του Ρακεφέτ, στα νότια της Χάιφας (βόρειο Ισραήλ), και λειτουργούσε την εποχή του νατούφιου πολιτισμού, που σηματοδοτείται από την εμφάνιση μόνιμων κοινοτήτων καλλιεργητών στη Μέση Ανατολή. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι το ποτό χρησίμευε για σπονδές. Το ποτό αυτό διέφερε αρκετά από τη σημερινή μπίρα, δεν είχε τόση περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όμως προερχόταν από ζύμωση (Ν. Ναντέλ, Πανεπιστήμιο Χάιφας, Journal of Archaeological Science, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ 13/9/2018).

Κτηνοτροφία: Η κτηνοτροφία στην Ευρώπη έχει υπερβεί τα όρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και απώλειας της βιοποικιλότητας και πρέπει επειγόντως να μειωθεί κατά 50% έως το 2050. Η πίεση στους κτηνοτρόφους θα ενταθεί, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η αύξηση του εισοδήματος αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα με βάση το κρέας πέρα από τα όρια και τις αντοχές του πλανήτη. «Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το αντιμετωπίσουν τώρα, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν το τίμημα της αδράνειάς τους» (J. Potocnik, επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε.). Η ζωική παραγωγή έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα γης παγκοσμίως και αναπτύσσεται ταχύτατα, με σχεδόν το 80% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη να χρησιμοποιείται τώρα για βόσκηση και παραγωγή ζωοτροφών, παρ’ όλο που το κρέας αποδίδει μόνο το 18% των θερμίδων μας. Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ήδη περισσότερο από το διπλάσιο κρέας από ό,τι συνιστούν οι διαιτολόγοι και πολύ περισσότερο από τα περιβαλλοντικά όρια. Θα χρειαστούν τεράστιες προσαρμογές μέχρι το 2050 στον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 74% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της μείωσης κατά 60% της χρήσης λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά άλατα («Guardian», lifo.gr 16/9/2018).

Αγροτικά: Πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται το 2019 για τους αγρότες όχι µόνο λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 15% στον υπολογισµό εισφορών, αλλά διότι αυξάνεται βάσει του νόµου Κατρούγκαλου το ποσοστό εισφοράς σύνταξης από 16% στο 18%, µε αποτέλεσµα η συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση να πηγαίνει στο 25,2% του εισοδήµατος από 23,2% που είναι φέτος (21,2% το 2017, aftodioikisi.gr 25/8/2018).

Ρύπανση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου εμφράγματος, εγκεφαλικού, πνευμονοπάθειας κ.ά., μπορεί να αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η άνοια. Έρευνα σε 131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών σε 7 χρόνια του δρος Ί. Κάρεϊ έδειξε ότι όσοι ήταν εκτεθειμένοι στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (τόσο του διοξειδίου του αζώτου, όσο και σωματιδίων) είχαν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια έπειτα από μερικά χρόνια σε σχέση με όσους είχαν τη μικρότερη έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση από τα οχήματα με χειρότερες γνωστικές, νοητικές επιδόσεις στα παιδιά. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η ρύπανση προκαλεί χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο (Πανεπιστήμιο St. George’s, Λονδίνο, British Medical Journal, presspublica.gr 19/9/2018).

Καύση κάρβουνων: Η χρήση κάρβουνων ή ξύλων για το μαγείρεμα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή και πρόωρου θανάτου λόγω σοβαρών αναπνευστικών παθήσεων. Τα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση ξύλων και κάρβουνων μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αναπνευστικές παθήσεις. Η έρευνα έγινε σε 280.000 ανθρώπους ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία αναπνευστική πάθηση. Σε βάθος εννέα ετών 20.000 εισήχθησαν σε νοσοκομείο ή πέθαναν από κάποια σοβαρή αναπνευστική πάθηση (οι 10.550 από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια [ΧΑΠ] και οι 7.320 από πνευμονία και άλλες οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος). Όσοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά ξύλα ή κάρβουνα για το μαγείρεμα είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ή πρόωρου θανάτου λόγω αναπνευστικής πάθησης. Όσοι έκαναν χρήση ξύλων ή κάρβουνων για πάνω από 40 χρόνια είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο (Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, American Journal of Respiratory & Critical Care Medicine, presspublica.gr 21/9/2018).
Ντονέρ γερμανικό: Η Γερμανία παράγει το 80% του ντονέρ που καταναλώνεται στην Ευρώπη. 110.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτή τη μεταποίηση και δεν μετράμε τους παραγωγούς του κρέατος (Aris Papachristou, Facebook 23/9/2018).

Αποτυχίες: Η σημαντικότερη ίσως εταιρία στον τομέα της ψυχαγωγίας, η Walt Disney, θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική αν ο Ντίσνεϊ είχε απογοητευτεί από τις αποτυχίες του. Στα 20 του απολύθηκε από εφημερίδα γιατί δεν ήταν «αρκετά δημιουργικός». Το πρώτο animation studio, το Laugh-O-Gram, που ίδρυσε χρεοκόπησε σε δύο χρόνια. Στο Χόλιγουντ ίδρυσε το Disney Brothers Cartoon Studio, το μετέπειτα Walt Disney Studio. Ο Ντίσνεϊ κέρδισε 22 Όσκαρ. Όπως θα πει αργότερα, «όλες οι αντιξοότητες που είχα στη ζωή μου, όλα τα προβλήματά και τα εμπόδια, με ενίσχυσαν. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς όταν συμβαίνει, αλλά ένα χτύπημα στα δόντια μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο για σένα» (Χ. Κοτσακάς, epixeiro.gr 21/9/2018).

Ζωοκλοπές: Μεγάλη κλοπή ζώων διαπιστώθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, στη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας. Άγνωστοι ζωοκλέφτες μπήκαν στο ποιμνιοστάσιο και έκλεψαν 40 πρόβατα, τα περισσότερα ετοιμόγεννα, ενώ ξυλοκόπησαν άγρια τα τσοπανόσκυλα. Το διαπίστωσε ο ιδιοκτήτης κ. Φ. Τέγας το πρωί που πήγε να ταΐσει τα ζώα του. Ο ιδιοκτήτης και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής κάνουν έκκληση για περισσότερη αστυνόμευση της περιοχής (thessaliatv.gr 23/9/2018).

Αποτυχημένος: Στα 62 έτη του ο Colonel Harland David Sanders κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος με τη μυστική συνταγή των Kentucky Fried Chicken, των γνωστών μας KFC. Πριν από αυτό ο Sanders έκανε αποτυχημένες προσπάθειες ως δικηγόρος και ως πωλητής λαμπτήρων, ασφαλειών και ελαστικών. Οι αναφορές τον θέλουν να αποτυγχάνει περισσότερες από 1.000 φορές στην προσπάθειά του να πουλήσει σε κάποιο εστιατόριο τη συνταγή του για τηγανητό κοτόπουλο, κάτι που τελικά κατάφερε στην 1.010η. Αν ο Sanders είχε σταματήσει στα 1.009 «όχι» που άκουσε, η βιομηχανία των φαστφούντ θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική (Χ. Κοτσακάς, epixeiro.gr 21/9/2018).

Υγιές έδαφος: Η μείωση των μεγάλων πόρων του εδάφους λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συμβάλει στην αύξηση των πλημμυρών και της διάβρωσης του εδάφους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα. Οι μακροπόροι έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 0,08 χιλιοστά και επιτρέπουν στο νερό να απορροφάται εύκολα από το έδαφος, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά, να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και τελικά να επιστρέψει στους υπόγειους υδροφορείς. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων για δείγματα εδάφους που συλλέχθηκαν σε μια 50ετή περίοδο από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολές των μακροπόρων λόγω βροχόπτωσης, θερμοκρασίας και υγρασίας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μακροπόροι ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε ξηρότερα κλίματα απ’ ό,τι σε υγρά. Πρόβλεψαν ότι η αύξηση της υγρασίας από το 2080 έως το 2100 θα μειώσει τους μακροπόρους του εδάφους. Οι συνέπειες θα είναι η μικρότερη διείσδυση του νερού στο έδαφος, η επιφανειακή απορροή και η διάβρωση, καθώς και οι περισσότερες πλημμύρες (Ν. Χίρμας, Πανεπιστήμιο Ρίβερσαϊντ, Καλιφόρνια, naftemporiki.gr 18/9/2018).

Κοινή ησυχία: Από τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019. Μέχρι τότε οι ώρες μεσημβρινής και νυχτερινής ησυχίας είναι από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30. Κατά τη θερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από τις 15:00 μέχρι τις 17:30 και από τις 23:00 έως τις 07:00.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn